KOSGEB Girişimcilik Belgesi Nedir Ne İşe Yarar?

KOSGEB, Küçük ve Orta Boy İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından verilen bir sertifikadır. Bu sertifikayı mevcutta iş kurmuş ve geliştirmek isteyen ya da yeni iş kurmak isteyen kişiler, belli bir eğitim süreci sonrasında alabiliyor. Son yılların en popüler ve en çok soru alan KOSGEB girişimcilik belgesi sayesinde, umut vaat eden girişimciler, daha kolay işyerlerini açabiliyor ve istihdama katkı sağlayabiliyor.

KOSGEB Girişimcilik Belgesine sahip olan kişiler, KOSGEB destekleri tarafından sunulan pek çok imkandan faydalanabiliyor. Ancak bunun için sertifikadan önce verilen Geleneksel Girişimcilik Eğitimleri ve İleri Girişimcilik Eğitimleri programları alınmalıdır. İşte KOSGEB girişimcilik sertifikası nasıl alınır sorusuna  dair merak edilen ayrıntılar.

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Nasıl Alınır?

İŞKUR üzerinden başvurusu yapılan KOSGEB girişimcilik belgesi için, öncelikle eğitimin alınması gerekmekte. Bu eğitimler pandemi öncesinde yüz yüze yapılırken, şimdilerde hem online, hem de yine yüz yüze gerçekleşebiliyor. Klasik eğitimler, İŞKUR üzerinden yapılan başvuru sonrasında, kurumun belirlediği lokasyonlarda gerçekleşmekte. Bu lokasyonlar girişimcinin ikametine ya da işyerine yakın okul ve üniversitelerden oluşmaktadır. Online eğitim için ise öncelikle Ims.kosgeb.gov.tr adresine giriş yapılmalı ve buradaki Geleneksel Girişimcilik Eğitimleri ve İleri Girişimcilik Eğitimleri programlarından biri seçilmelidir. Giriş yaparken e devlet kullanıcı bilgileri kullanılmalıdır.

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Ne İşe Yarar?

KOSGEB Girişimcilik Belgesi, gelecek vaat eden girişimciler için pek çok destek ve hibe paketine sahiptir. Özellikle de kadın girişimciler için onlarca avantajı bulunan bu sertifikayı almak da son derece basittir. KOSGEB bu belgeye sahip olan kişiler için 50.000 TL hibe, 150.000 TL de kredi desteği sağlamakta. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, girişimcinin KOSGEB’in belirlediği sektörlerden birinde faaliyet sürdürüyor olması ya da sürdürecek olması gerekmektedir.

KOSGEB Hibe Desteği Hangi Sektörlere Yapılır?

KOSGEB hibe desteği, onlarca farklı sektörde faaliyet sürdürecek olan ya da hali hazırda faaliyet sürdüren kişilere verilmektedir. İşte KOSGEB hibe desteğinin en çok verildiği o sektörler;

  • Mobilya onarımı,
  • Bilgisayar ve elektronik ev eşyası onarımı,
  • Mesleki deneyim ve beceri gerektiren, danışmanlık, tercüme ve fotoğrafçılık gibi uğraşlar,
  • Destek faaliyetleri adı altında kurulan iş bulma kurumlar, seyahat acentesi, güvenlik ve taşıt kiralama faaliyetleri,
  • Yazılım ve web tasarımı gibi gelecek vaat eden meslek grupları,
  • Kuru temizleme hizmetleri,
  • Deri ve antika eşyaların onarılması,
  • İnşaat sektörü,
  • Tekstil, unlu mamül, içecek ve dokuma gibi imalat faaliyetleri,
  • Toptan ve perakende satış faaliyetleri,

Girişimci bu ve benzeri sektörlerde faaliyet göstermek için bu desteklerden faydalanmak istiyor ise hazırlayacağı iş planı ile KOSGEB Müdürlüğü’ne başvuru yapmalıdır.

KOSGEB Hibe Desteği Almanın Şartları Nelerdir?

KOSGEB tarafından verilen 70 saatlik eğitim alınmış olsa dahi herkes bu hibe ve destekten faydalanamaz. KOSGEB’in hibe ve destekleri konusunda uyguladığı bazı şartlar bulunmaktadır. İşte KOSGEB hibe desteği almanın şartları;

  • KOSGEB tarafından verilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’nin alınmış olması,
  • Açılan işyerinin minimum 3 yıldır faaliyet sürdürme şartı,
  • Küçük Ölçekli İşletme Kurma Danışmanlığı Desteği (KÖİDD) Programı’nın tamamlanmış olması ve programa katıldığını gösterir belgenin beyan edilebiliyor olması,

Bu temel şartları yerine getiren girişimciler İŞGEM üzerinde yayımlanmış olan sektörlerde faaliyet sürdürüyor ya da sürdürecek ise bu hibe hakkından faydalanabilmektedir. Bunun için KOSGEB tarafından oluşturulan jüri, projeler üzerinde sıkı bir çalışma yaparak, gelecek vaat eden ve istihdama katkı sağlayabilecek girişimcilere bu desteği veriyor.

KOSGEB Girişimcilik Kursu Ne Kadar Sürer?

Girişimcilik kursu 32 saat sürmektedir. 32 saatlik süre sonunda girişimcilik belgesi almaya hak kazanmış olursunuz. Bu sertifika sayesinde kendi işyerinizi kurabilirsiniz.

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

KOSGEB girişimcilik belgesi sorgulama Sisteme giriş yaptıktan sonra şu adımları takip etmelisiniz;

  • Tamamlanmış olan sertifika e-devlet sistemine yüklenecektir. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ”Girişimcilik Eğitim Katılım Belgesi” yazarak aratma yapmalıısnız. Sonrasında kimlik bilgilerinizi girmelisiniz.
  • ”Uygulamaya Git” yaparak eğitim belgenizi görebilirsiniz. KOSGEB girişimcilik kursu başvuru e-devlet bu şekilde olmaktadır.

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir